Europese Commissie en Europese regeringen: voor wie rijden jullie?

Avatar
by ABVV
Volgen

 

mceclip1.png

Op 24 februari start het traject van het initiatief van de Europese Commissie om “de arbeidsvoorwaarden van platformwerkers te verbeteren”.


Maar wat wil « verbeteren » eigenlijk zeggen ?


Een werknemer kan er natuurlijk voor kiezen om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar alleen als hij daadwerkelijk ook volledig autonoom werkt, hij zelf zijn voorwaarden en zijn prijs bepaalt en zijn eindafnemer ZIJN klant is. De meeste platformen, zoals Uber, Deliveroo, Glovo, … laten hun werknemers geen greintje vrijheid. De werknemers worden er aangestuurd en gecontroleerd door een algoritme. In verschillende Europese landen kwamen het gerecht en socialezekerheidsinstellingen tot die vaststelling.

Deze vorm van sociale dumping moet nu stoppen ! Want het model grijpt om zich heen en breidt zich uit met nieuwe platformen en besmet ook de “traditionele” economie, met name sectoren als transport, handel, distributie, schoonmaak, horeca, zorg en gezondheid,….


Loontrekkend zijn is geen onberedeneerd verlangen. Het is het gevolg van de reële arbeidsvoorwaarden zoals die door de platformen bepaald zijn. Voor de werknemer wil dat zeggen: per uur betaald worden, voor alle werktijd (ook voor de wachttijden), volgens loonbarema’s en sectorvoordelen, en socialezekerheidsrechten hebben voor de geleverde prestaties. Het is de platformen dwingen om hun verantwoordelijkheid te nemen, met name wat de kosten voor de uitrusting, maar ook voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers betreft. Het staat synoniem voor het teruggeven van het fundamenteel recht op sociale dialoog en sociaal overleg, op participatie en op transparantie van hun digitale baas aan duizenden werknemers.


Volgens de platformen zijn de wetten niet aangepast aan hun model. De Commissie mag hen niet ter hulp schieten met wetten op maat van deze privébelangen, tegen de belangen van de werknemers in.


Geen derde statuut, geen onderbetaald statuut! Dat zouden alle nadelen op een hoopje zijn: onderworpenheid van de werknemer zonder de rechten, onzekerheid van de zelfstandige zonder zijn autonomie.

 

mceclip2.png

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.