Opgelet! De regeling rond onbelast bijverdienen werd in 2020 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Je kan dus wel nog bijklussen, maar niet meer onbelast.
Verdient u bij via een platform als Deliveroo, Uber Eats, Helpper of Het Bijlesbureau? Sinds 2021 vallen we terug op het ‘oude’ belastingregime van 2017. De regering werkt momenteel nog aan een nieuwe verplichting voor alle platformen - erkende en niet-erkende - om informatie uit te wisselen met de fiscus.
Welke regel is er nu van toepassing?
Verdien je bij via een online erkend platform? Dan is dat belastbaar tegen een tarief van 20%. Dit tarief wordt echter pas toegepast na een forfaitaire kostenaftrek van 50%. De uiteindelijke belastingdruk bedraagt dus 10%, te vermeerderen met de aanvullende gemeentebelasting.
De erkende platformen houden hiervoor sinds 1 februari 2021 10,70 procent bedrijfsvoorheffing in van de bruto-inkomsten.
Het platform moet erkend zijn door de overheid: hier vind je de lijst met erkende platformen
Dit gunstregime is er alleen voor wie werkt voor een platform erkend door de overheid. De populaire verhuursite Airbnb heeft die erkenning bijvoorbeeld niet, wat betekent dat de verhuurinkomsten niet onder het belastingregime voor de deeleconomie vallen. Die inkomsten moet je wel verplicht opnemen in je belastingaangifte.
De inkomsten van de deeleconomie worden beschouwd als beroepsinkomsten wanneer het brutobedrag van deze inkomsten hoger is dan het vastgelegde maximumbedrag van 6390 euro voor 2021 en 6.540 voor 2022. Dan worden alle inkomsten beschouwd als beroepsinkomsten en progressief belast, dat wil zeggen in de hoogste schijven, tot 50 %.
Wat moet ik weten over het plafond van 6.540 euro ?
- Dat plafond omvat ook inhoudingen zoals voorheffingen en commissies voor het gebruik van het platform, maar ook bv. fooien die via de app werden betaald. Let dus goed op dat je deze ook incalculeert in die 6.540 euro.
- Een maandplafond is er niet. Je mag dus gerust één maand meer dan 1000 euro verdienen, zolang je het jaarplafond niet overschrijdt.
- Verdien je ook maar 1 euro meer, dan wordt het volledige inkomen (niet alleen het deel boven het plafond) beschouwd als beroepsinkomen en belast tegen de gebruikelijke hogere tarieven. Die kunnen tot 50 procent oplopen. Daarbovenop komen dan ook nog socialezekerheidsbijdragen.
Opmerkingen
Ik