Algemene regel sinds 2021 voor werken via een erkend online platform

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Opgelet! De regeling rond onbelast bijverdienen werd in 2020 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Je kan dus wel nog bijklussen, maar niet meer onbelast.

Verdient u bij via een platform als Deliveroo, Uber Eats, Helpper of Het Bijlesbureau? Sinds 2021 vallen we terug op het ‘oude’ belastingregime van 2017.  De regering werkt momenteel nog aan een nieuwe verplichting voor alle platformen - erkende en niet-erkende - om informatie uit te wisselen met de fiscus.

 

Welke regel is er nu van toepassing?

Verdien je bij via een online erkend platform? Zolang je bruto-inkomsten niet meer dan 6.390 euro per jaar bedragen, heb je geen btw- of socialezekerheidsverplichtingen.

Er geldt nu echter wel een belastingtarief van 10 procent. Vanaf 1 februari 2021 moeten de erkende platformen 10,70 procent bedrijfsvoorheffing inhouden van de bruto-inkomsten.

Het platform moet erkend zijn door de overheid: hier vind je de lijst met erkende platformen

Het gunstregime is er alleen voor wie werkt voor een platform erkend door de overheid. De populaire verhuursite Airbnb heeft die erkenning bijvoorbeeld niet, wat betekent dat de verhuurinkomsten niet onder het belastingregime voor de deeleconomie vallen.  Die inkomsten moet je wel verplicht opnemen in je belastingaangifte.

 

Wat moet ik weten over het plafond van 6390 euro?

  • Dat plafond omvat ook inhoudingen zoals voorheffingen en commissies voor het gebruik van het platform, maar ook bv. fooien die via de app werden betaald. Let dus goed op dat je deze ook incalculeert in die 6390 euro.
  • Een maandplafond is er niet. Je mag dus gerust één maand meer dan 1000 euro verdienen, zolang je het jaarplafond niet overschrijdt.
  • Verdien je ook maar 1 euro meer, dan wordt het volledige inkomen (niet alleen het deel boven het plafond) beschouwd als beroepsinkomen en belast tegen de gebruikelijke hogere tarieven. Die kunnen tot 50 procent oplopen. Daarbovenop komen dan ook nog socialezekerheidsbijdragen.

 

Opmerkingen

1 opmerking
  • Ik

    0
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.